Erik, gülgiller familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı. Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç her tarafta yetişir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir.
Meyve iri seyreltme yapıldığında oldukça iri, yuvarlak, uçlardan hafif basık, oldukça sert et dokuludur. Kabuk koyu menekşe–siyah renginde ve pusludur. Meyve eti açık sarı renginde, çekirdek küçük ve ete bağlı değildir.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Eylül, Ekim, Kasım aylarında tedarik edilebilir.
Türkiye'de en fazla Bursa ilinde yetiştirilmektedir.
Orta irilikte, uzun-elips şekillidir; koyu mavi - mor tonlarında kabuklu, yüzeyi dumanlıdır; sarı-yeşilimsi meyve eti çok sert, orta tatlı, keskin tatlı ve az aromalıdır, çekirdek etten kolay ayrılır.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Eylül, Ekim, Kasım aylarında tedarik edilebilir.
Türkiye'de en fazla Bursa ilinde yetiştirilmektedir.
Freze Erik çeşidinin dış rengi koyu kırmızı ve şekli yuvarlağımsıdır.Meyve iç sarı-portakal renkte ve de suludur.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Temmuz ve Ağustos aylarında tedarik edilebilir.
Türkiye'de en fazla Afyonkarahisar ilinde yetiştirilmektedir.
Orta irilikte olmakla birlikte hafif basık ve kabuğunun üstü dumanlıdır. Meyve kabuk rengi pembe mor ve siyah tonlarının karışımı olup sarı beneklere sahiptir. Meyve eti sert ve orta sulu olup rengi kırmızıdır. Diğer siyah erik çeşitlerinin çekirdeklerine oranla çekirdeği oldukça küçüktür ve ete bağlıdır.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Temmuz ve Ağustos aylarında tedarik edilebilir.
Türkiye'de en fazla Karaman, Mersin ve Manisa illerinde yetiştirilmektedir.
Orta iriliktedir. Yuvarlak formda, karın çizgisi belirgin, kabuk rengi koyu parlak yeşil ve üzeri dumanlıdır. Et rengi yeşil, meyve gevrek ve suludur, çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir. Olgunlaştığında kabuk rengi kırmızılaşır ve meyve eti yumuşamaya başlar ancak genellikle yeşil ve sert formdayken tüketilir.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Nisan, Mayıs, Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında tedarik edilebilir.
Türkiye'de en fazla Karaman, Mersin ve Manisa illerinde yetiştirilmektedir.