PİK Global

Nar

NAR

Türkiye narın anavatanı içinde yer almaktadır. Esas itibariyle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde düzenli plantasyonlar şeklinde üretim yapılmaktadır. Diğer bölgelerde sınır ağacı veya tek ağaçlar şeklinde yetiştirilmektedir. Nar çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişip, bakımı kolay bir meyve türüdür. Dalında uzun süre kalabilmesi ve depoda muhafaza edilebilmesi pazarlaması için kolaylık sağlar. Ayrıca yapılan çalışmalar sonucu, C vitamini içerdiği, kalbi koruduğu, şekeri ve kolesterolü düşürerek birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen nar suyu, ABD, İngiltere ve Almanya gibi dünyanın birçok ülkesinde büyük talep görmekte olan önemli bir ihraç ürünümüzdür.

Narların ambalajlanması pazarlama açısından oldukça önemlidir. Meyvelerin seçimi, boylanması ve paketlenmesi pazar açısından özellikle ihracatta önem arz etmektedir. Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygun olup meyvelerin birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir.


  • Antioksidan Zenginliği: Özellikle antosiyaninler ve ellajik asit gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

  • Kalp Sağlığını Destekleme: Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilecek fitokimyasallar içerir. Kan basıncını düzenleyebilen potasyum bakımından zengindir ve kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

  • İltihap Azaltma: Nar suyundaki antiinflamatuar özellikler, iltihaplanma süreçlerini hafifletebilir ve kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirme: İçeriği ile bağışıklık sistemini destekleyebilir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırabilir.

  • Şeker Düzeylerini Düzenleme: İçeriğindeki liflerle kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir, bu da şeker hastalığı riskini azaltabilir..

  • Cilt Sağlığını Destekleme: Antioksidanlar, nar suyundaki cildin sağlıklı ve genç kalmasına katkıda bulunabilir..

  • Hidrasyon Sağlama: Su içeriğiyle vücudu hidrate edebilir, özellikle su tüketmekte zorlanan kişiler için iyi bir seçenek olabilir.

NAR ÇEŞİTLERİ

WONDERFUL

Ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan sonra deneme ekimleri yapılmaya başlanan Wonderful cins narı toplam üretimin yaklaşık olarak %10 luk bir kısmını karşılamaktadır. Boyu orta ve irili olan bu cinsin dış rengi koyu kırmızıdır. Taneleri iri ve hafif mayhoşumsu olan tadı, yurtdışı pazarında bilinen bir cins olmasından dolayı ciddi talep görmektedir. Depolama ömrü hicaz narına göre daha kısadır.

Tedarik edebildiğimiz aylar: Ekim ayından ocak ayına kadar tedarik edilebilir.
Türkiye’de en çok Mersin, Adana, İzmir, Denizli, Antalya bölgelerinde yetiştirilmektedir.

HİCAZ

Türkiye nar ihracatının büyük bölümü Hicaz nardan oluşmaktadır. Bölgeye ve mevsime bağlı olarak 5-25 Ekim arasında hasat edilir. Depolamaya çok uygundur ve uygun koşullarda 6 ay depolanabilir. Meyve boyu ve ağırlığı çok büyüktür. Kabuk rengi kırmızı dane rengi koyu kırmızıdır. Yeme kalitesi mükemmeldir. Gerek sofralık gerekse sanayi olarak tüketime uygundur. Türkiye’de ekilen nar cinsinin %85i hicazdır.

Tedarik edebildiğimiz aylar: Ekim ayından Nisan ayına kadar tedarik edilebilir.
Türkiye’de en çok Antalya, Denizli, İzmir, Adana, Mersin bölgelerinde yetiştirilmektedir.