Türkiye narın anavatanı içinde yer almaktadır. Esas itibariyle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde düzenli plantasyonlar şeklinde üretim yapılmaktadır. Diğer bölgelerde sınır ağacı veya tek ağaçlar şeklinde yetiştirilmektedir.
Nar çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişip, bakımı kolay bir meyve türüdür. Dalında uzun süre kalabilmesi ve depoda muhafaza edilebilmesi pazarlaması için kolaylık sağlar. Ayrıca yapılan çalışmalar sonucu, C vitamini içerdiği, kalbi koruduğu, şekeri ve kolesterolü düşürerek birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen nar suyu, ABD, İngiltere ve Almanya gibi dünyanın birçok ülkesinde büyük talep görmekte olan önemli bir ihraç ürünümüzdür.
Narların ambalajlanması pazarlama açısından oldukça önemlidir. Meyvelerin seçimi, boylanması ve paketlenmesi pazar açısından özellikle ihracatta önem arz etmektedir. Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygun olup meyvelerin birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir.
Ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan sonra deneme ekimleri yapılmaya başlanan Wonderful cins narı toplam üretimin yaklaşık olarak %10 luk bir kısmını karşılamaktadır. Boyu orta ve irili olan bu cinsin dış rengi koyu kırmızıdır. Taneleri iri ve hafif mayhoşumsu olan tadı, yurtdışı pazarında bilinen bir cins olmasından dolayı ciddi talep görmektedir. Depolama ömrü hicaz narına göre daha kısadır.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Ekim ayından ocak ayına kadar tedarik edilebilir.
Türkiye’de en çok Mersin, Adana, İzmir, Denizli, Antalya bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Türkiye nar ihracatının büyük bölümü Hicaz nardan oluşmaktadır. Bölgeye ve mevsime bağlı olarak 5-25 Ekim arasında hasat edilir. Depolamaya çok uygundur ve uygun koşullarda 6 ay depolanabilir. Meyve boyu ve ağırlığı çok büyüktür. Kabuk rengi kırmızı dane rengi koyu kırmızıdır. Yeme kalitesi mükemmeldir. Gerek sofralık gerekse sanayi olarak tüketime uygundur. Türkiye’de ekilen nar cinsinin %85i hicazdır.
Tedarik edebildiğimiz aylar:
Ekim ayından Nisan ayına kadar tedarik edilebilir.
Türkiye’de en çok Antalya, Denizli, İzmir, Adana, Mersin bölgelerinde yetiştirilmektedir.